Hur gör man grillkol?

Hur gör man grillkol?

Vad skiljer egentligen grillkol från en vanlig träbit, och varför? Här går vi igenom hur grillkol tillverkas — en fråga som dök upp i huvudet på en av våra läsare.

Våra artiklar kan innehålla annonslänkar.

Läsarfråga

Det kom in en läsarfråga som handlar om hur man tillverkar det kol som man använder till grillning, och hur det kolet kan brinna i grillen när det redan har brunnit när det blev kol?

Frågan är helt klart legitim och inte alls speciellt konstig — precis som personen själv skrev påträffar vi ju kol i naturen när det exempelvis har brunnit i skogen. Hur skulle detta kol då kunna brinna igen i din grill?

Så gör man grillkol

Grillkol tillverkas genom att man värmer upp trä precis som om man skulle tända eld på det, men med en stor skillnad; man gör det i ett slutet rum som inte har tillräckligt med syre för att träet ska brinna. Som du säkert vet behövs det både värme och syre för att det ska bli faktiska lågor, och det låter man alltså inte ske när man tillverkar grillkol.

Även om träet inte brinner är det tillräckligt varmt för att biprodukterna i träet som inte brinner bra — exempelvis vatten, koda och oljor — ska förångas eller skiljas från träbiten. Efter värmeprocessen har man till slut kvar det som vi betraktar som grillkol, vilket helt enkelt är en träbit som konverterats till mer eller mindre rent kol.

När alla orenheter och biprodukter har försvunnit efter värmeprocessen är det mycket enklare att få en jämn och fin glöd med grillkol än vad det någonsin skulle vara med träbitar i din grill. Ett underverk för oss som vill få en jämn värme i grillen, och en halv vetenskap bakom tillvägagångssättet.

Brinner kol bättre än trä?

Självklart skulle man kunna tända eld på träbiten från början och ha den i grillen, men alla de biprodukter som finns i träet gör att det brinner sämre än rent kol — det är också det som gör att det sprakar och knastrar när du eldar vedträn i din kakelugn. Dessa biprodukter fångas upp i processen och används i respektive område där de kan vara nyttiga att göra annat.